De Canon EOS R6 voor trouwreportages | Trouwfotograaf Den Haag Gear Talk

Gear / 07 januari 2021

CATEGORIEËN:

De Canon EOS R6 voor trouwreportages

Het tijdperk van de fullframe mirrorless camera was natuurlijk al een tijdje geleden aangebroken met name bij Sony maar sinds een jaar of 2 kwam Canon ook op de markt met hun eerste systeem camera’s. Dat waren Canon EOS R en de Canon EOS RP. Beide mooie camera’s, maar voor mijn wensen nog niet helemaal geschikt om bruiloften mee te fotograferen. Een bruiloft is natuurlijk niet een shoot die je over kan doen, daarvoor zijn backup systemen van mij van uiterst belang. De dual card slots waren voor mij doorslaggevend om de Canon EOS R6 te overwegen voor trouwreportages.

Extif: Canon EOS R6 met EF 85mm 1/250 sec at F/1.4 en ISO 100Extif: Canon EOS R6 met EF 85mm 1/250 sec at F/1.4 en ISO 100

Trouwfotograaf maakt de overstap van de Canon 1DX Mark ii naar Canon EOS R6

Uiteraard gaat de overstap van camera niet van het een op het andere moment. Eerlijk gezegd heb ik dit heel geleidelijk gedaan. Bij de eerste bruiloften heb ik de R6 aan mijn assistent uitgeleend om haar daar mee te laten schieten. Zo kon ik bij de eerste paar bruiloften eerst de files bekijken die uit de camera kwamen. Daar was ik snel zeer tevreden over, heel fijn om de Canon look and feel terug te vinden in deze camera. Dit maakte het vrij simpel om de beelden gelijk te bewerken aan mijn 1DX Mii bestanden. 

Zelf gebruikte ik de combinatie: Canon EOS 1DX Mark II met de Canon EF 24mm f/1.4l usm ii en mijn tweede Canon EOS 1DX Mark II met de Canon EF 85mm f/1.4l is usm. Mijn assistent/seccondshooter gebruikte de Canon EOS R6 plus EF/RF-adapter ring met de Canon EF 35mm f/1.4l usm ii en de Canon EF 100mm f/2.8L USM Macro.

Toen was het tijd om deze camera zelf eens te proberen. Een mooi moment om dat doen is bij de momenten waar je wat meer tijd hebt. Tijdens het aankleden van de bruid en tijdens de fotoshoot waren de eerste keren dat ik me comfortabel voelde om hem te gebruiken. Het fijne is dat de menu’s van Canon vrijwel gelijk zijn en de knoppen op de camera zitten ook nagenoeg op dezelfde plek, het voelde dus vrij snel heel gemakkelijk en vertrouwd om mee te werken. 

Eye focus van de R6

Wow, hoe geweldig is deze functie!! Normaal gesproken had ik mijn diafragma bij snel bewegende onderwerpen altijd op F 2.8 of hoger, nu kon ik een bruidspaar buiten in de schaduw naar me toe rennend gewoon met 85mm op F 1.4 fotograferen in de burstmode waarbij elke foto perfect scherp was op de persoon waarop ik had scherpgesteld. 10 van de 10 beelden waren in focus, dit is natuurlijk geweldig om de mogelijkheid te hebben om uit 10 beelden de beste te kunnen kiezen. Met de 1dxm2 zou ik dit niet gedurfd hebben in combinatie met een 85mm op F1.4.  Het is nog wel even wennen om snel het scherpstel punt aan te passen met de eyefocus aan. Ik verwacht dat dit gewoon met de handigheid te maken heeft en de manual goed doornemen. Voor de dierenliefhebbers, de eye focus stand voor dieren werkt ook super goed! Zelfs onze hond Chico met een zwarte kop en donkere ogen had de R6 geen moeite.

Canon EOS R6 met de Samyang 85mm RF Extif: 1/2500 sec at F/1.4 en ISO 800
Canon EOS R6 met de Samyang 85mm RF Extif: 1/2500 sec at F/1.4 en ISO 800

Eye Focus voor dieren werkt ook super goedCanon EOS R6 met de Canon EF 35mm f/1.4 ii Extif: 1/30 sec at F/1.4 en ISO 3200

Is een overstap van spiegel reflex naar mirrorless niet duur?

Uiteraard is het aanschaffen van een nieuwe camera altijd een flinke investering. Dit is iets wat iedere 3-5 jaar terugkomt als professionele fotograaf, hier hou je dus wel rekening mee. Het fijne vind ik dat al het mooie EF glas wat ik al in bezit heb, gewoon gebruikt kan worden met de gratis adapterring om van het RF systeem naar EF lenzen te gaan. Dit was ook een belangrijke reden voor mij om de R6 al aan te schaffen terwijl mijn 1Dxmii's het nog prima doen en zeker nog wel een tijdje meegaan. Dit maakt dat je niet meteen duizenden euro’s aan nieuwe lenzen hoeft te besteden en de camera op mijn gemak kon uitproberen. Hoewel het RF glas echt van superieure kwaliteit is, merk ik dat het EF glas als gewend presteerde zo niet beter. De eye focus werkt ook perfect met deze lenzen en dat is echt een gamechanger door wijd open te kunnen fotograferen en toch het oog perfect in focus te hebben.

Een hele bruiloft fotograferen met de R6

Na de eerste tests, was het tijd om met de R6 een hele bruiloft te fotograferen. Naast mijn vertrouwde 1Dxm2 met de 24mm, gebruikte ik de R6 met de Canon RF 50mm f/1.2l usm lens die ik mocht testen voor Colorwood. Wat een geweldige lens is dit trouwens zeg, echt een toevoeging op de lenzen die ik al heb. Super snel met scherpstellen, ook met weinig beschikbaar licht. Op F1.2 super scherp wat ook resulteerde in een super zachte bokeh. De 24mm en 50mm combo was erg fijn om mee te werken, normaal gesproken is het de 24mm en 85mm die ik op mijn camera’s heb. Ik merkte de tijd hiervoor steeds vaker dat ik dat verschil net te groot vond voor het fotojournalistieke gedeelte van een trouwdag. De 50mm ipv de 85mm werkte voor mij erg prettig.

Trouwfotograaf Den Haag Met Canon R6 en Canon RF 50mm f/1.2

Trouwfotograaf Den Haag Met Canon R6 en Canon RF 50mm f/1.2

Trouwfotograaf Den Haag Met Canon R6 en Canon RF 50mm f/1.2


Trouwfotograaf Den Haag Met Canon R6 en Canon RF 50mm f/1.2

Trouwfotograaf Den Haag Met Canon R6 en Canon RF 50mm f/1.2

Trouwfotograaf Den Haag Met Canon R6 en Canon RF 50mm f/1.2

Alle bovenstaande foto's zijn op f/1.2 genomen

Het kantelbare scherm van de Canon EOS R6

In eerste instantie was dit voor mij niet zo belangrijk en dacht dat ik het weinig zou gebruiken. Als snel merkte ik dat het heel handig werkt als je shot vanuit een heel hoog of laag perspectief wilt nemen. Zeker op een regenachtige dag is het fijn om niet op de natte grond te hoeven liggen om het shot te kunnen maken. Tot nu toe betrapte ik mezelf ook een aantal keer om het touchscreen te gebruiken om m’n scherpstelpunt te verplaatsen. Stiekem toch wel fijn.

Canon EOS R6 met de Canon EF 16-35mm f/2.8 iii Extif: 1/160 sec at F/4.0 en ISO 800Canon EOS R6 met de Canon EF 16-35mm f/2.8 iii Extif: 1/160 sec at F/4.0 en ISO 800

Het formaat van de Canon EOS R6

Het formaat is ongeveer gelijk aan de Canon Eos 5D Mark iv. Voor mij een stuk kleiner dan ik gewend ben met mijn 1Dxmii of een 5D Mark iv met battery grip. Hoewel ik de 1Dxmii fijner in de hand vind liggen, is het kleine formaat en het lagere gewicht toch ook wel heel prettig. Een nadeel van een lichtere body met relatief “zwaardere” prime lenzen, is dat het voelt alsof het geheel iets uit balans is en naar voren wilt kantelen. Zeker als je de EF lenzen met een adapterring gebruikt, voelt de camera erg topzwaar en het ziet er ook wel een beetje raar lang uit. Wel fijn dat de camera’s minder ruimte en gewicht innemen in je cameratas, dat was met de 1Dxmii niet met iedere koffer/cameratas makkelijk gelukt zonder de lenzen er vanaf te halen. Dit wil ik absoluut niet daar ik daardoor langzamer ben daar ik dan eerst de lenzen op mijn bodys zou moeten plaatsen voor ik kan beginnen met fotograferen.

Interne stabilisatie van de Canon EOS R6

Nu zal ik deze functie waarschijnlijk niet vaak nodig hebben met het fotograferen van mensen die in beweging zijn, maar het kan wel helpen met bijvoorbeeld een avond shoot. Hierdoor kan je de sluitertijd net 1/2 stops langer maker waardoor de ISO niet zo enorm omhoog hoeft, dit is natuurlijk beter voor de kwaliteit van het beeld! Hieronder een voorbeeld met een sluitertijd van 2 seconden welke ik zonder statief heb geschoten.

Canon EOS R6 met de Canon EF 16-35mm f/2.8 iii Extif: 2 sec at F/22 en ISO 100Canon EOS R6 met de Canon EF 16-35mm f/2.8 iii Extif: 2 sec at F/22 en ISO 100

Heeft de R6 wel genoeg megapixels voor een trouwreportage?

Komend van de 1Dxmii is er nagenoeg geen verschil in bestand formaat. De censor van de R6 is exact dezelfde als die van de Canon 1Dxmiii, dat is ook een reden voor mij persoonlijk geweest om de R6 te nemen en niet de duurdere 1Dxmiii te nemen. Terug naar de megapixels, daar zijn namelijk veel fotografen bezorgd over. Dit heeft natuurlijk ook met je stijl van fotograferen te maken. Crop je je beelden heel veel in tijdens je nabewerking, of lever je heel veel wall-art aan je klant? Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen bij aanschaf van een camera. De kwaliteit van het beeld van deze camera is zo mooi, dat je makkelijk een met 1 foto makkelijk een volledige spread in een album kunt vullen of een mooie wall-art print van 90x60 cm kan leveren. Tevens is de kwaliteit van de pixels van betere kwaliteit waardoor het beeld om mee te starten ook van beter is. Mocht je toch een grotereprint willen afdrukken, dan kun je het bestand natuurlijk ook altijd nog vergroten met diverse software. Met dit in het achterhoofd, was de R6 voor mij een goede keuze ipv de veel duurdere Canon Eos R5.

Canon EOS R6 met de Canon EF 16-35mm 2.8 Extif: 1/50 sec at F/4.0 en ISO 800Canon EOS R6 met de Canon EF 16-35mm 2.8 Extif: 1/50 sec at F/4.0 en ISO 800

 

Voordelen Canon EOS R6 Nadelen Canon EOS R6

 

 • Klein en compact
 • Kantelbaar scherm
 • Interne beeld stabilisatie
 • Eye focus
 • Relatief lage prijs ivm Canon EOS R5
 • EF lenzen werken er goed op
 • In de viewfinder zie je het resultaat van de belichting voor
  dat je de foto maakt
 • Mooie beeld kwaliteit
 • Zelfde fijne menu structuur als de ande Canon modellen

 

 

 • De kleine grip is wel iets minder fijn dan de Canon 1DX Mii
  daar hij kleiner is
 • Tussenring nodig om de EF lenzen te gebruiken
 • Wordt topzwaar met de grotere prime lenzen
 • Had iets meer mega pixels mogen hebben

Benieuwd naar een real wedding slideshow waar de Canon R6 is gebruikt?

Check dan de slideshow hieronder. Uit de slideshow van 72 foto's van 4 camera's, is de helft geschoten met de Canon EOS R6 in combinatie met Canon RF 50mm f/1.2l usm . Kun jij ze herkennen? Let me know!

Alle gear besproken in Deze Blog:

Canon EOS 1DX Mark II
Canon EOS 1DX Mark III

Canon EOS R6
Canon EOS R5
Canon EOS R
Canon EOS RP
Canon Eos 5D Mark iv
Canon RF 50mm f/1.2l usm
Canon EF 24mm f/1.4l usm ii
Canon EF 85mm f/1.4l is usm
Canon EF 35mm f/1.4l usm ii
Canon EF 100mm f/2.8L USM Macro
EF/RF-adapterOpmerkingen


Check beschikbaarheid

Reserveer tijdig jullie trouwdatum, populaire trouwmaanden zijn namelijk snel volgeboekt. Heb je een vraag of wil je checken of wij op jouw trouwdatum nog beschikbaar zijn. Neem dan contact op via onderstaande button!

RECENT POSTS


TERUG