Canon EF 85mm f/1.4L IS USM VS Samyang AF 85mm f/1.4 RF review | Trouwfotograaf Den Haag Gear Talk

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM VS Samyang AF 85mm f/1.4 RF review | Trouwfotograaf Den Haag Gear Talk

Gear / 04 oktober 2020

CATEGORIEËN: Canon EF 85mm f/1.4 IS USM, Review, Samyang AF 85mm f/1.4 RF, vs

Na 3 jaar voornamelijk bruiloften met de Canon EOS 1DX Mark II te hebben gefotografeerd met voornamelijk de volgende Canon lenzen: Canon EF 24mm f/1.4l usm ii en de Canon EF 85mm f/1.4l is usm, ben ik klaar om de wereld van mirrorless camera’s te gaan ontdekken.

Overstap naar een mirrorless camera

Na 3 jaar met een spiegelreflex gewerkt te hebben werd het toch tijd om de wereld van mirrorless te gaan verkennen, met uiteraard de voordelen die daarbij komen kijken. Sony was natuurlijk de voorloper, maar ik bleef trouw op Canon wachten. Het merk waar ik eigenlijk heel m’n leven met veel plezier heb geschoten. De eerste versies van de Canon R en RP spraken me niet zo aan als trouwfotograaf. Belangrijk voor mij was dual card slots, deze kwamen gelukkig bij de R5 en R6. Dit was het moment om een body uit te kiezen die goed bij mij past.

Mijn keuze voor de Canon R6 was makkelijk. Daar het aantal megapixel van de 1DX MII gelijk was aan de Canon EOS R6 (voldoende voor mijn behoeftes), de meer uitgebreide video opties van de Canon R5 geen must zijn voor mij en toch wel het flinke verschil in prijskaartje. Dit alles waren voor mij de belangrijkste redenen als trouwfotograaf voor de Canon R6 te kiezen. Wellicht in de toekomst zal ik het uitbreiden met de Canon EOS R5 als ik van beide camera’s van de voordelen gebruik wil gaan maken.

Canon EOS R6

Nog steeds ben ik zeer tevreden over mijn 1DX MII-camera’s en het zal nog wel even duren voordat ik deze volledig zal vervangen, maar de Canon R6 gaat zeker op iedere bruiloft mee ter aanvulling tot ik er volledig aan gewend ben en er net zo snel mee wordt.

In eerste instantie was er niet meteen de RF/EF-adapter ring beschikbaar. Daar ik nog niet in bezit van RF lenzen kon ik mijn nieuwe Canon R6 dus nog niet gebruiken. Gelukkig kwam Colorwood met de mooie optie op de Samyang AF 85mm f/1.4 RF lenen om toch te kunnen fotograferen met deze prachtige camera.

Colorwood kreeg snel de adapter ring binnen en kon ik nu dus ook mijn oude vertrouwde EF-lenzen gaan gebruiken. Onder het genot van een heerlijke bak koffie raakten we aan de praat over uiteraard camera gear en de verschillen.
 

Fotograferen met de Samyang AF 85mm f/1.4

Met de eerste shots van de Samyang AF 85mm f/1.4 RF was ik zeer tevreden, met name op f1.4 gebruikt met de eyetracking. Voor mij was dit een van de belangrijkste features die ik wilde testen. Zelf schiet ik met mijn Canon EOS 1DX Mark II in combinatie met de Canon EF 85mm f/1.4 IS USM nooit wijder dan f2.0. Ga ik lager, dan mis ik echt de scherpte en is de kans op een beeld uit focus waar ik het wil vrij groot. De grote test voor mij was dus een bruidspaar rennend naar me toe en dit goed in focus te krijgen op f1.4. Daar dit op een echte bruiloft was en ik het bruidspaar niet meerdere keren wilde laten rennen, heb ik deze test niet gedaan met de Canon 85mm f/1.4 IS USM. Bekijk hieronder het resultaat:

De Samyang AF 85mm f/1.4 RF in combinatie met de Canon R6 Extif: 1/2500 sec at F/1.4 en ISO 800
 

Voor een eerste keer zo’n shot te maken met deze combinatie, was ik zeer tevreden met het resultaat op f1.4. Toch miste ik voor m’n gevoel iets in de foto. Ik kon bij het editen niet meteen verklaren wat het was, maar iets was anders dan ik gewend was. Later na wat meer shots gezien te hebben en het echt vergelijken van de lens in eenzelfde situatie merkte ik pas wat het was. Hier zal ik verderop in deze review meer op in gaan.


De Samyang AF 85mm f/1.4 RF in combinatie met de Canon R6

Deze combinatie voelt goed aan, het is lekker compact en heeft een fijne balans. De lens voelt degelijk aan, is weather sealed en is ongeveer 400 gram lichter dan de Canon 85mm. De lens heeft geen stabilisatie ingebouwd, maar dit is voor mij met deze lens geen must have. Met een portret lens zoals deze fotografeer ik zelf met name mensen, waarbij ik graag mijn sluitertijd meestal niet onder de 1/250ste laat komen. Daarmee heb je geen stabilisatie nodig om je eigen beweging van je handen te compenseren. Ik was zeer tevreden over hoe snel en stil het scherpstellen ging. Het voelde wel even alsof de lens een aanloopje moest nemen. Wat bedoel ik daarmee: Het duurde een fractie van een seconde voordat het scherpstellen op gang kwam, dat scherpstellen gebeurde daarna wel heel snel. De lens heeft veel karakter; veel vignetering op f/1.4 en in het midden van het beeld is de lens goed scherp. Meer naar de buitenkant verliest de lens wel wat scherpte. Al met al ben ik zeer tevreden over deze lens en kan ik hem echt aanbevelen als je nog niet in het bezit bent van een 85mm lens. De prijs-kwaliteit verhouding is echt super!
 

De Samyang AF 85mm f/1.4 RF in combinatie met de Canon Extif: 1/160 sec at f/1.4 en ISO 3200

Canon 85mm f/1.4L IS USM vs Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Graag had ik de lenzen wat langer gehad om in verschillende situaties uit te testen om zo een 1 op 1 vergelijk te kunnen doen, maar na jarenlang ervaring met Canon lenzen kon ik al snel mijn gevoel wat ik eerder had over de Samyang AF 85mm f/1.4 RF verklaren. Met name in de vignetering zat een groot verschil, maar belangrijker nog voor mij de Bokeh. Als ik de Canon 85mm f/1.4 IS USM niet had gehad, was het me waarschijnlijk niet opgevallen. De bokeh van de Samyang AF 85mm f/1.4 RF is namelijk ook heel mooi. Voor mij persoonlijk vind ik de bokeh van de Canon 85mm f/1.4 IS USM toch wat mooier en zachter. Ook de scherpte is naar mijn mening net iets beter van de Canon lens. De Canon lens presteerde in mijn optiek ook wat beter met de eye tracking bij weinig licht en een bewegend onderwerp. Van de 10 beelden waren er 9 perfect in focus. Bij de Samyang lens waren dit er 7 van de 10. Hieronder twee foto’s om met elkaar te vergelijken:

Canon R6 met de Canon 85mm f/1.4 IS USM

Canon R6 met Canon EF 85mm f/1.4L IS USM
Extif: 1/250 sec at f/1.4 en ISO 1600


Canon R6 met de Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Canon R6 met de Samyang AF 85mm f/1.4 RFExtif: 1/250 sec at f/1.4 en ISO 1600

Voor- en nadelen van de Canon EF 85mm f/1.4 IS USM en de Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Canon EF 85mm f/1.4 IS USM Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Wat ik fijn find aan deze lens:

 • In het midden erg scherp
 • Veel minder vingetering
 • Snel en direct scherpstellen
 • Met weinig licht toch hele goede eye tracking bij bewegende onderwerpen

Wat ik fijn find aan deze lens:

 • Compact en licht in gewicht
 • Relatief goedkoop
 • Stil en snel scherpstellen

Wat er beter kon aan deze lens:

 • Gewicht, zeker met de AF/EF adapter voelde die uit balans
 • Prijs
 • Iets stiller bij scherpstellen

Wat er beter kon aan deze lens:

 • In het midden was deze lens minder scherp
 • Minder vignetting
 • Met weinig licht vaker uit focus bij bewegende onderwerpen
 • Iets andere kleuren dan de Canon lenzen

Conclusie over de Canon EF 85mm f/1.4 IS USM en de Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Beide lenzen zijn erg goed en fijn om mee te werken. Als je nog niet in het bezit bent van een goede 85mm f/1.4 lens en je wilt deze gaan aanschaffen voor niet al te veel geld, dan is de Samyang AF 85mm f/1.4 RF een hele goede optie voor de Canon R camera’s. De prijs-kwaliteit is echt super en krijg je veel waar en plezier voor je investering. Dit is ook zeker een goede lens om aan te schaffen en mee te gaan fotograferen om intussen nog even door te sparen voor de Canon RF 85mm F/1.2 USM. Deze zou ik graag een keer willen proberen, naar wat ik heb gehoord is dit echt een beest van een lens, maar daar betaal je dan ook voor.

Mocht je al in het bezit zijn van een Canon 85mm f/1.4 IS USM dan zou ik je zeker aanbevelen om de EF/RF-adapter aan te schaffen of via CPS aan te vragen en deze combinatie te gaan gebruiken.

Canon R6 met de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM Extif: 1/250 at f/1.4 en ISO 1600 in combinatie met de Profoto B10 modeling light in een kleine softbox

Kunnen jullie zien welke lens hier is gebruikt? Vertel het me in de FB comments hieronder, ik ben benieuwd!!

Alle gear besproken in Deze Blog:

Canon EOS 1DX Mark II
Canon EF 24mm f/1.4l usm ii
Canon EF 85mm f/1.4l is usm
Canon EOS R6
Canon EOS R5
Samyang AF 85mm f/1.4
Canon RF 85mm F/1.2 USM
EF/RF-adapter
Profoto B10
Profoto OCF Softbox 1,3 x 1,3 Opmerkingen


Check beschikbaarheid

Reserveer tijdig jullie trouwdatum, populaire trouwmaanden zijn namelijk snel volgeboekt. Heb je een vraag of wil je checken of wij op jouw trouwdatum nog beschikbaar zijn. Neem dan contact op via onderstaande button!

RECENT POSTS


TERUG